Cukiernię założył w Brwinowie przy ulicy Grodziskiej 13 w 1976 roku Kazimierz Jarzyna, mistrz cukiernictwa. W obecnym miejscu, przy Grodziskiej 3a, zakład funkcjonuje od 1980 roku. W czasie swojego istnienia był kilkakrotnie modernizowany.
Kazimierz Jarzyna wyszkolił wielu uczniów, którzy do dzisiaj stanowią filar zespołu.Od 1999 roku firmę Cukiernia Jarzyna prowadziła żona założyciela z synem. Od 2018 roku Cukiernię Jarzyna prowadzi syn Bartłomiej Jarzyna, z dumą kontynuuje tradycję i zasady wprowadzone przez Kazimierza Jarzyna. Cukiernia słynie z pysznych tortów, pączków, jagodzianek i faworków. Przez lata wyrobiła sobie doskonałą opinię i posiada liczne grono stałych klientów, nie tylko z Brwinowa, ale także z bliższej i dalszej okolicy, co wpływa na stały rozwój firmy. Dowodem tego jest istniejąca od 2010 roku i szybko zdobywająca renomę założona przy cukierni kawiarnia, która obok znakomitej kawy oferuje także autorskie desery. Dzięki miłej atmosferze panującej zarówno wśród pracowników jak i klientów, cukiernia i kawiarnia stały się chętnie odwiedzanym miejscem i jedną z bardziej znanych firm w Brwinowie. Cukiernia stale poszerza ofertę swoich wyrobów. Pielęgnuje tradycję nie rezygnując z nowych trendów. W lutym 2013 roku nasza cukiernia zajęła 4 miejsce w V Lodziarskich Mistrzostwach Polski, a rok później w VI LMP miejsce 3. Od 2013r, nasi bariści startują w ogólnopolskch zawodach w parzeniu kawy, gdzie odnoszą duże sukcesy. Zapewnia to Państwu konsumowanie napoi kawowych perfekcyjnie przygotowanych.